Er det berøringsfri kredittkort ditt sikkert?

Berøringsfri kredittkort bliver alt mere utbredt i Norge. Slik sikrer du ditt berøringsfri kredittkort.

Kredittkortbetaling

Slik virker berøringsfri kort

Med et kontaktløst kredittkort kan du betale småbeløp på opp til 200 kroner uten å sette kortet i betalingsterminal og uten å taste inn pin-kode.

Kortene er basert på samme teknologi, som også brukes til kollektive reisekort og adgangskort. Det er også den samme type teknologi som brukes til mobilbetaling.

Du trenger ikke å ta kortet fysisk ut av lommeboka for å gjennomføre betaling, men kan bare holde hele lommeboka nær kortleseren., for at kortleser og kort kan kommunisere.

Systemsikkerhet

Som kunde kan du lure på om svindlere kan gå rundt med kortleser og lese av kontaktløse kort som ligger i lommer og vesker.
Utbydere av de beste kredittkortene forteller at de ikke har opplevd dette, og heller ikke har hørt om det som et problem i andre land, der berøringsfri kort er mere utbredt.

Sikkerheten for kunder er også høy. Selv om du skulle bli svindlet, bliver man holdt skadesfri, så lenge du ikke har utvist grov uaktsomhet. Siden betalingsfri kort er ganske nytt, er det fortatt ikke fastlagt hva grov uaktsomhet innebærer. Med vanlig kredittkort vil det si at man ikke får opplyse pinkoden sin til andre, eller oppbevare pinkoden sammen med kredittkortet. For kortutbyderne er det viktig å påpeke at kundene ikke skal i tvil om at det er banken som må ta ansvaret for eventuell pengetap ved svindel med berøringsfri kort på bakgrunn av utnyttelse av det berøringsfri systemet.

At man ikke trenger å taste pinkode til berøringsfrie bankkort like ofte, kan faktisk minske svindel med pinkoder. Om pinkoden bliver eksponert sjeldnere, er den vanskeligere å få tak i for kortsvindlere, og kortutbydere mener at dette minsker risikoen for svindel.

Bruker du kredittkortet ditt til småbeløp, er fristelsen til å oppbevare kode sammen med kort kanskje også mindre siden man ikke trenger å huske kode til alle kjøp. Med berøringsfri kort kan du heller ikke ta ut mere enn 600 kroner om dagen, før pinkoden skal brukes, uansett beløp, nettopp for å sikre mot missbruk.

Slik sikrer du deg

I praksis vil det være vanskelig å lese av kredittkort med en betalingsterminal i smyg. Man skal ganske nære kortet, før det kan avleses, og dette vil som oftest bli bemerket. For å kunne bruke kortopplysningen via en terminal, må svindleren også ha avtale med kortselskap om innløsning av korttransaksjoner, og dermed kan transaksjonen følges.

Dette gjelder også for utenlandske terminaler, der bankkunden vil kunne se at det har blitt brukt penger på et utenlandsk betalingssted, og at dette ikke stemmer.

Kortbrukere trenger ikke å skaffe lommebøker som blokker radiosignaler, selv om dette er en mulighet for å være helt på den sikre siden. Som kunde skal du sånn sett bare benytte kort ditt som vanlig, og huske å sjekke utskriften din for å se at alle beløp stemmer, noe som anbefales uansett hvilken korttype du bruker som betalingsmiddel.