Er grønn te en vidundermedisin?

Grønn te en vidundermedisin

Kina er opprinnelseslandet til grønn te og den lages kun fra bladene til planten Camellia sinensis. Selv om den kommer fra Kina har den i Asia, og da særlig østlige Asia blitt brukt mye. Det har vært enorm interesse for teen som naturmedisin og det er gjort mye forskning på egenskapene til Grønn te de siste årene.

«la oss slappe av med en god koppe te»

god koppe te

Selve ordet te, vil mange av oss assosiere med ro, avslapning og helbredende styrkedrikk. Andre tenker kanskje på noe eksotisk og fargerikt laget og tiltenkt mennesker og kulturer lang borte fra Norge.

Ordtaket kjært barn har mange navn, kan kanskje også brukes på te, men på en litt annen måte. Man kan tenke på en stiv konservativ engelskmann som drikker teen sin daglig som en fast rutine gjennom hele denne personens levetid, uansett situasjon eller sinnsstemning. I California eller kanskje et sted i India drikkes teen fast før eller etter dagens yoga-øvelser. Med eller uten melk, kald eller varm, te har vært en viktig del i menneskers liv i over fem tusen år.

Te på resept i vintermånedene?

Her i landet er vi fullstendig klar over at vi lever i et til tider ugjestmildt klima. Europeerne oppdaget te rundt 1600-tallet da den ble bragt til Europa fra Asia. Te ble raskt populært både for sine tilsynelatende helbredende egenskaper, så vel som en varmende og et beroligende middel på kalde dager.

Grønn Te på resept

I middelalderen hadde de ikke isolerte bygninger slik vi har i dag, eller klær og fottøy som beskyttet mot isende kulde og regnvær på vindfulle dager. Det var større risiko for å bli syk, de hadde ikke informasjon på hvordan unngå smitte og heller ikke medisiner som antibiotika. Her er kanskje noen av årsakene til at menneskene for 400 år siden i Europa ble så begeistret for te og Grønn te som en vidundermedisin.

 • Inneholder 100% C-Vitamin. Dette hjelper kroppens eget immunforsvar til å holde seg frisk og raskere tilfriskne etter sykdom.
 • Grønn te inneholder antioksidanter i tillegg til betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper. Dette gjør teen spesielt god for de med lavere immunforsvar og under sykdom.
 • Forskere har faktisk funnet at inntak av Grønn te kan virke forebyggende på forkjølelse og influensa. Noen studier hevder i tillegg at teen gir en lavere risiko for dødsfall ved lungebetennelse.
 • Studier gjennomført i laboratoriet viste at personer som drakk Grønn te jevnlig, raskere ble frisk fra diverse luftveisinfeksjoner

Te er for noen mer enn bare en drikk

Flere asiatiske land har mange forskjellige tradisjoner med ulike seremonier rundt te. I enkelte av disse seremoniene er det for eksempel en person som skjenker teen. Denne personen vier livet sitt til denne oppgaven og har dette som yrke og livsoppgave. Tenk at te kan være så viktig for noen mennesker.

Te er for noen mer enn bare en drikk

I Japan forbinder man te og meditasjon sammen helt siden 800-tallet. Prestene og munkene hadde helt spesielle seremonier hvor målet var å oppnå en indre ro. De behandlet teen og drakk den med respekt og i harmoni med hverandre.

I dag er te fremdeles forbundet med ro og ofte brukt ved avslapning eller i situasjoner hvor man kanskje har behov for å oppnå en indre ro. Man slapper av med en kopp te og en av teens egenskaper er den beroligende virkningen effekten den gir.

Koffein og Te

Grønn te er oppkvikkende fordi teen inneholder koffein lik kaffe. Man regner at en kopp te inneholder ca. halvparten så mye koffein som i en kopp kaffe. Man sier at man regner sånn ca. og det er fordi koffeinet i te oppfører seg litt annerledes enn i kaffe.

Koffein og Te

Suger man for eksempel på en ubrukt te-pose får man i seg dobbelt så mye koffein som i en kopp kaffe. Ved kaffe får man en kjapp effekt som kroppen reagerer på ganske raskt på, nesten som et kick. Med te føler man seg heller mer våken fordi koffeinet opptas i kroppen mye saktere og effekten kan vare lengre enn ved kaffe.

Det er faktisk sånn at man selv kan justere koffein-innholdet eller styrken. Mange har trodd feilaktig at Grønn te er koffeinfri. Det er feil. Det som er dermed er riktig, er at man enkelt kan fjerne store deler av koffeinet. Lar man tebladene trekke i kun 30 sekunder i varmt vann, trekkes mye av koffeinet ut av bladene. Hell ut vannet og trekk tebladene pånytt. Da får man en te med lavt innhold av koffein. Man kan reduserer koffeinet med hele 60% kun ved et raskt oppkok.

Hvor mye er for mye?

Anbefalt daglig inntak av grønn te er fem kopper. Bivirkninger som er registrert under ulike forsøk kan være blant annet

 • Siden Grønn te inneholder stoffene polyfenoler har teen dokumentert god effekt for å hindre utviklingen av bl.a. hjertesykdom. Men i for stort inntak og ved for stor konsentrasjon kan man i verste fall få leverskader og leverforgiftning. Denne skaden er reverserbar.
 • Drikker man mer enn den anbefalte dosen per dag kan koffeinet også forverre angst og forårsake søvnproblemer.
 • Halsbrann er ofte en bivirkning man kan få ved for mye te.
 • Gravide bør ikke drikke mer enn to kopper daglig.

Grønn Te

Her i de vestlige landene har det vært sort te som har vært den mest vanlige teen, men i de siste 20-30 årene har interessen for grønn te økt enormt. Når bladene skal tørkes for å lage grønn te, passer man på at bladene ikke oksiderer. Da tilsettes det varme samtidig som bladene rulles. På denne måten bevares veldig mange av stoffene som gjør teen så god og spesiell.

Grønn Te

Ved at man gjennom produksjonen beholder mesteparten av bladenes næringsstoffer, forblir Grønn te rik på antioksidanter og oppfattes som et nærmest mirakelmiddel fra naturen. Flere

Tilskudd

De veldig mange gode egenskapene til Grønn te gjør at den egner seg til så mye mer enn bare å nytes som drikke. Man får kjøpt det i ren konsentrert form og tas som et hvilket som helst annet tilskudd. Velger man å ta Grønn te i tablett eller kapsel form, må man være klar over at det er sterkere enn når man drikker den som te. Pass på at man ikke overskrider anbefalt dosering da det kan medføre bivirkninger som beskrevet tidligere.

Perfekt for hudpleie

Antioksidanter motvirker frie radikaler. Det betyr egentlig at produkter tilført på huden som inneholder antioksidanter, bekjemper ytre forurensninger huden utsettes for. Dette gjør hudpleieprodukter som består av eller er tilsatt Grønn te, spesielt god for blant annet ansiktet.

Grønn te er perfekt for hudpleie

Det er kommet mange hudpleieserier på markedet med ingrediensen Grønn te på grunn av dens anti-inflammatoriske egenskap. Dette gjør produktene særdeles velegnet til bruk for personer som har sart og tørr hud. Grønn te virker betennelsesdempende og reduserer irritasjoner i huden. Det er også funnet egenskaper i Grønn te som motvirker nedbrytning av kollagen i hud og hjelper dermed med å opprettholde spenstig og fuktig hud. Man kan finne ulike typer produkter som har tilsatt Grønn te som nevnt nedenfor:

 • Produkter til bruk under og etter soleksponering. Hud som har vært utsatt for sol og blitt eksponert for ultrafiolett eksponering, viser reduksjon i skadete hudceller.
 • Hud plaget med rosacea og irritert hud med utslett og kløe kan med fordel bruke grønn te produkter. Siden egenskapene er betennelsesdempende og reduksjon av irritasjoner, vil produktene roe huden og virke beroligende.
 • Ansiktskremer og kremer til hud på tynne hudpartier. For både å bevare hudens fuktighet og elastiske egenskaper anbefales ofte disse produktene.
 • Ansiktskremer med Grønn te anbefales ofte til eldre hud på grunn av sin anti-wrinkle effekt. Likeledes er den vel så god til ung hud fordi ingrediensene beskytter mot ytre påvirkninger.

Naturlig og økologisk egenpleie

Man kan enkelt velge miljøvennlige og naturlige måter å behandle seg selv på uten å bruke mye penger på fancy kosmetikk i dyre flasker av plast og glass. Plages man av slitne, hovne eller misfargede øyne kan man gå inn på kjøkkenet og finne den rene mirakelkuren.

Grønn te inneholder ikke bare egenskapene nevnt ovenfor, men også tanniner som har den nette egenskapen av å være drenerende. Tar man det sammen med reduksjon av irritert hud og betennelsesdempende egenskap så har man funnet gull i en enkelt te-pose. Ta en avkjølt våt te-pose av naturlig økologisk grønn te og legg på, eller under øyet. Enklere, rimeligere eller bedre blir det ikke.

Kilder:
http://www.aftenposteninnsikt.no/4-april-2013/verdens-hotteste-drikk
https://www.naturamedia.no/10-helsefordeler-ved-te/
https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer/gronn-te-og-hudpleie/
https://tara.no/skjonnhet/derfor-er-gronn-te-anti-age