Slik finner du riktig advokat

Om du er kommet utfor et tilfelle der du skal til retten, enten det er for å fremme krav eller for å forsvare deg selv, så er du nødt til å ha en advokat. Men hvor skal du starte letejakten på en advokat?

advokat

Det kreves en viss prosess for å finne den riktige advokaten, men mest sannsynlig er det verdt det, da advokaten ofte er grunnlaget for hvorvidt du vinner eller ei.

Hva slags sak skal du opp til i retten?

Det første du må bestemme deg for er hva rammene rundt saken du skal i retten for er. Akkurat som innen andre bransjer, så spesialiserer advokatene seg innenfor felt. Å spørre en advokat med spesialisering innenfor eiendom om å ta seg av din arbeidssak blir som å spørre en bilmekaniker om å fikse båten din.

Advokatene har ofte et bredt spenn av kunnskap, men for å øke dine sjanser er det viktig at du finner den perfekte matchen. Derfor, om du har en advokat i nærmeste familie, så er det viktig at du ikke bare velger denne på bakgrunn av relasjon – men at du også forsikrer deg om at dette er en advokat som kan vinne din sak.

Hvor finner jeg en advokat?

I et land som USA for eksempel er det ufattelig enkelt å finne en advokat. TV reklamer, Billboards langs veien, og diverse medium viser frem advokater til stadighet. Her hjemme i Norge er tilstandene helt annerledes, og det er i mye større grad du som må oppsøke advokatene.

Som nevnt ovenfor er den mest naturlige kanalen å gå gjennom familie og venner. Kanskje har du en advokat i din omgangskrets, eller så finnes det familie eller venner som kan anbefale en. Uansett er ofte dette det første stedet folk begynner å lete, men det kan lønne seg å utvide horisonten noe.

Telefonboka er byttet ut med Google, og det er nettopp hos sistnevnte du mest sannsynlig enklest vil finne din advokat. Her kan du tross alt søke ”advokat” etterfulgt av ”ditt område”, og innen få sekunder vil du få opp alle advokatene i området ditt som har en tilstedeværelse på nettet.

Du kan dessuten også benytte deg av sammenligningstjenester på nett som f.eks https://advokatmatch.no. Disse er spesielt nyttige dersom du for eksempel bor i storbyer som Oslo, Bergen, Stavanger, med flere. Da kan du sammenligne advokatene i området basert på ferdigheter, pris, og mye mer.

Gjør advokatregningen så billig som mulig

I tillegg til de ovennevnte alternativene, så er det for mange mulig å få en time med advokat gratis eller sterkt redusert i pris. Med tanke på at det koster mellom 1,500 og 2,000kr for en ordinær advokattime her i Norge, så kan en slik konsultasjon for en times tid være perfekt for å avgjøre om du i det hele tatt bør gå til retten.

Gratis juridisk bistand

Det finnes for eksempel muligheter for gratis juridisk bistand i form av for eksempel dugnadsbaserte kontorer. Advokatvakten, JURK – Juridisk rådgivning for kvinner, Gratisrettshjelp, og flere organisasjoner tilbyr dette. Benytt disse for en kort oversikt over din sak!

Møt forberedt til advokattimen din

For å få det meste ut av din tid med advokaten, enten det er en gratis time eller taksameteret løper, så bør du møte forberedt. Dette innebærer å ha med alle dine dokumenter, sortert og datert, slik at du lett kan finne disse frem når du presenterer saken for din advokat.

Sørg dessuten for å bringe den komplette mengden beviser, så vel som objektive argumenter fra motparten. Selv om det kan være vanskelig å være objektiv her, så er dette viktig for å forsikre seg om at advokaten ikke sløser tid på en sak som ser helt annerledes ut enn det du presenterer.

Innbo- og boligforsikring

Om tvisten dreier seg om deg som privatperson, så kan du benytte deg av innboforsikring. Dreier den spesifikt om din bolig, leilighet, hytte, eller annet bygg med boligforsikring, så kan du benytte denne forsikringen til å dekke kostnadene til advokat. Egenandelene er her lav, og forsikringen dekker gjerne opp til 80% av utgiftene dine.

Vurder ditt første møte med en advokat

Så snart du har funnet et par alternative kandidater til å være din advokat, så vel som inkorporert et par av forslagene til senket pris ovenfor, så skal du møte til din første advokattime. Her er vurderingen av din advokat meget viktig for hvordan du skal gå videre med aktøren.

Det er viktig at du ikke bare bruker tid på å presentere din sak, men også på å få kjennskap til advokaten i seg selv. For eksempel kan du spørre advokaten om saker lignende din som han/hun har behandlet tidligere. Spør også om det er andre muligheter enn å gå til retten.

Det virker kanskje som et noe snodig spørsmål, men megling kan tross alt være en mulighet. Er det en mulighet, så bør advokaten informere deg om nettopp dette. Du bør også spørre advokaten hva han/hun mener utfallet av saken vil bli. Selv om garantier ikke bør komme her, så bør en magefølelse hjelpe deg å bestemme deg for å gå til retten eller ikke.

Retten bør tross alt ikke være et resultat av å velge en advokat. Først og fremst skal du gå til et advokatmøte med den hensikt å få rettshjelp. Kun om saken absolutt må opp til retten skal dette skje. Men med de ovennevnte stegene, så stiller du i hvert fall mye bedre til å velge en kvalifisert advokat for din sak.

Møt selvsikkert med en god advokat

Ender din sak opp i retten, så skal du i hvert fall være sikker på at du har den rette advokaten. Selv om din originale advokat har kostet deg en god del tid og penger, så skal du ikke bekymre deg for å endre advokaten midt i en sak – papirene er tross alt dine, og du kan enkelt bytte til en mer kvalifisert advokat.

Det viktigste er at din sak bli presentert på best mulig måte, og da er det viktig at du finner en fornuftig priset, dyktig advokat, som er spesialisert innen feltet du har en sak i – og det er nettopp det stegene i denne artikkelen hjelper deg med!